10 TOP NEzdravých POTRAVÍN

zdroj: národný net


Myslím, že sme skoro všetci vyrastali v domnienke ako dobre robíme pre seba, svoje zdravie, keď si na raňajky dáme ospevované cereálie alebo celozrnné pečivo...
Je to naozaj tak, alebo sme všetci naleteli masívnej reklame v telke?
Posvieťme si  a odhaľme pravdu o tzv. „ZDRAVÝCH“ potravinách ;-))

 1.OVOCNE DŽÚSY

Bohužiaľ, skoro všetky ovocné džúsy sa spracovávajú pasterizáciou, ktorá ničí vitamíny a enzýmy. Aby sa nám džús nepokazil, uskladňuje sa v kadiach bez prístupu kyslíka. Práve kôli tomu sa zničia všetky prírodné látky a tým aj chuť typická pre daný ovocný džús. Z tohto dôvodu sa do nich dávajú umelé prísady, z ktorých najznámejší je butyrát. Ak si kúpime džús s minimálnou trvanlivosťou 60 dní je viac než isté, že sme kúpili vysoko rafinovaný nápoj.
Do džúsov sa často pridáva hnilé ovocie, čiže plesne majú zelenú. Ak sú príliš dlho uskladňované uvoľňuje sa z nich metanol, ktorý má na naše zdravie fatálne následky.
Ak si myslíte, že ovocné šťavy sú na tom o niečo lepšie, ste na veľkom omyle. Okrem umelých prísad, ktoré  obsahujú, sa do nich dáva najväčšie zlo s názvom fruktózový sirup.
A čo tak si dať čerstvo odšťavený džús, tzv. FRESH ?
Okrem peknej dávky cukru (3dcl pohár obsahuje cca 8 čajových lyžíc), vypijeme nápoj bez vlákniny. Konzumácia celého ovocia, preto aj napriek vyššiemu obsahu cukru je stále lepšou alternatívnou, pretože cukor je viazaný na vlákninu a antioxidanty.

2. CELOZRNNÁ PŠENICA A OSTATNÉ OBILNINY

Pšenica, ako už asi vieme neni to čo bývala. Ona a ostatné zrnoviny obsahujú antinutrienty, ktoré vážne poškodzujú naše črevá a spôsobujú zápaly. Zrná obsahujúce lepok sú najhoršie. Veľmi veľa ľudí má v dnešnej dobe intoleranciu na lepok, ktorá môže spôsobiť psychické ochorenia, ako napr. depresiu, schyzofréniu, hyperaktivitu, Alzheimerovu chorobu a cukrovku, keďže lepok prispieva k inzulínovej  a leptínovej rezistencii.    
      
3. AGÁVE SIRUP

Agáve sirup už nemá s pôvodnou rastlinou podľa ktorej je pomenovaný nič spoločné.  Môžeme ho skôr nazvať kondenzovaným fruktózovým sirupom, z ktorého boli odstránené všetky živiny. Príliš veľké množstvo fruktózy v potrave môže spôsobiť stukovatenie pečene, obezitu, cukrovku. Fruktóza sa totiž metabolizuje v pečeni. Ak ju konzumujeme vo väčších množstvách mení sa glykogén fruktózy na tuk. Len pre zaujímavosť cukor obsahuje 50% fruktózy, Agáve sirup 90%!

4. NEKTÁRE

Tak isto ako sirupy, aj nektáre obsahú vysoké množstvo fruktózy, ktorú môžeme zaradiť za najškodlivejší typ cukrov. Okrem toho že zvyšuje tvorbu kyseliny močovej, spôsobuje inzulínovú rezistenciu, vysoký krvný tlak, ochorenie obličiek a pečene.
Preto lepšou alternatívnou je prírodné sladidlo stévia alebo domáci bio med.

5. ŠPORTOVÉ NÁPOJE

Veľa cvičencov vo fitkách do seba nalieva športové nápoje, s presvedčením aké sú super zdravé a nedajbože že sa z nich chudne a podobné somariny.
Myslím, že tieto nápoje plné umelých prísad, farbív, príchutí a fruktózového sirupu by tam nemali čo hľadať.
Najlepšou alternatívou pre športovcov je kokosová voda, ktorá síce obsahuje  pomerne veľa cukru,  ale tiež veľké množstvo stopových prvkov, aminokyselín, antioxidantov a prírodných elektrolytov.
Má protizápalové účinky a znižuje krvný tlak, takže keď nápoj tak určite tento. Volila by som ho po dlhšom kardiu alebo tiež po saune.

6. „FIT“ tyčinky

Keď vidím ako niekto maká v gyme a hneď po tréningu zadelí takúto „fit mňamku“ kúšem si do jazyka. Toto predražené „ JUNK FOOD “ obsahuje lacný sójový proteín, samozrejme fruktózový sirup, syntetické vitamíny a ako bonus odpadové látky z priemyselne vyrábaných potravín ;-) „Že dobrú chuť“ ?!

7. RASTLINNÉ OLEJE

Veľmi veľa ľudí v dnešnej dobe konzumuje rastlinné oleje typu – slnečnicový, repkový ,sójový, kukuričný, ktoré nemajú žiadnu nutričnú hodnotu. Okrem toho, že narúšajú správny pomer medzi omega 6 a omega 3 mastnými kyselinami, spôsobujú chronické zápaly.
Najväčší bordel, obsahuje sójový olej vyrábaný z geneticky modifikovanej sóje. Tá obsahuje vysoké hladiny glyfosfátu, ktorý je toxický a môže nám spôsobiť vážne zdravotné problémy a dysfunkcie na bunkovej úrovni.

8. MARGARÍN

Ak netúžite po deťoch, alebo si chcete privolať infarkt tak určite používajte margarín. Tento humus plný trans tukov zapríčiňuje nielen spomínaný infarkt a choroby srdca ale tiež rakovinu, ochorenie kostí, hormonálnu nerovnováhu...
Ak si chceme do tela dať zdravú potravinu plnú vitamínov, minerálov, mastných kyselín a CLA tak zvoľte MASLO.

9. NÍZKOTUČNÉ LIGHT POTRAVINY

Nízkotučné potraviny spôsobili veľký boom v minulosti. Ľudia si začali kupovať tieto potraviny vo veľkom štýle a privodili si tak viac škody ako úžitku.  Zblbnutí reklamnou kampaňou boli presvedčení ako zle robia, keď do seba dávajú viac- tukové potraviny a začali do seba tlačiť všetko s označením LIGHT, čiže podľa nich „super zdravé“...
Opak je ale pravdou! Práve tuky, samozrejme zdravé(napr. maslo, olivový olej, kokosový olej, avokádový olej, natural orechy) obsahujú pre telo prospešné látky bez ktorých nedokážeme fungovať. Bez nich by nefungovali správne bunkové membrány, srdce, mozog, ďalšie orgány a tiež celý imunitný systém.

10. CEREÁLIE

Väčšina ľudí začína svoj deň práve cereáliami. Prúser je, že takto dajú to seba hneď na úvod potravinu ktorej základ tvorí škodlivá obilnina. Cereálie sú kontamimované toxickými pesticídmi, riedidlami  a geneticky modifikovanými ingredienciami.
Preto keď už cereálie tak s označením Bio...
:-p mimochodom aj vajíčková omeleta neni zlá ;-))



0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

Flickr Photostream

Twitter Updates

Meet The Author