zdroj: národný net
Myslím, že sme skoro všetci vyrastali v domnienke ako
dobre robíme pre seba, svoje zdravie, keď si na raňajky dáme ospevované
cereálie alebo celozrnné pečivo...
Je to naozaj tak, alebo sme všetci naleteli masívnej reklame
v telke?
Posvieťme si a odhaľme
pravdu o tzv. „ZDRAVÝCH“ potravinách ;-))
Bohužiaľ, skoro všetky ovocné džúsy sa spracovávajú
pasterizáciou, ktorá ničí vitamíny a enzýmy. Aby sa nám džús nepokazil,
uskladňuje sa v kadiach bez prístupu kyslíka. Práve kôli tomu sa zničia všetky
prírodné látky a tým aj chuť typická pre daný ovocný džús. Z tohto dôvodu
sa do nich dávajú umelé prísady, z ktorých najznámejší je butyrát. Ak si
kúpime džús s minimálnou trvanlivosťou 60 dní je viac než isté, že sme
kúpili vysoko rafinovaný nápoj.
Do džúsov sa často pridáva hnilé ovocie, čiže plesne majú
zelenú. Ak sú príliš dlho uskladňované uvoľňuje sa z nich metanol, ktorý má na naše zdravie fatálne
následky.
Ak si myslíte, že ovocné šťavy sú na tom o niečo
lepšie, ste na veľkom omyle. Okrem umelých prísad, ktoré obsahujú, sa do nich dáva najväčšie zlo
s názvom fruktózový sirup.
A čo tak si dať čerstvo odšťavený džús, tzv. FRESH ?
Okrem peknej dávky cukru (3dcl pohár obsahuje cca 8 čajových
lyžíc), vypijeme nápoj bez vlákniny. Konzumácia celého ovocia, preto aj napriek
vyššiemu obsahu cukru je stále lepšou alternatívnou, pretože cukor je viazaný
na vlákninu a antioxidanty.
2. CELOZRNNÁ PŠENICA A OSTATNÉ OBILNINY
Pšenica, ako už asi vieme neni to čo bývala. Ona
a ostatné zrnoviny obsahujú antinutrienty, ktoré vážne poškodzujú naše
črevá a spôsobujú zápaly. Zrná obsahujúce lepok sú najhoršie. Veľmi veľa ľudí
má v dnešnej dobe intoleranciu na lepok, ktorá môže spôsobiť psychické
ochorenia, ako napr. depresiu, schyzofréniu, hyperaktivitu, Alzheimerovu chorobu
a cukrovku, keďže lepok prispieva k inzulínovej a leptínovej rezistencii.
3. AGÁVE SIRUP
Agáve sirup už nemá s pôvodnou rastlinou podľa ktorej
je pomenovaný nič spoločné. Môžeme ho
skôr nazvať kondenzovaným fruktózovým sirupom, z ktorého boli odstránené
všetky živiny. Príliš veľké množstvo fruktózy v potrave môže spôsobiť stukovatenie
pečene, obezitu, cukrovku. Fruktóza sa totiž metabolizuje v pečeni. Ak ju konzumujeme
vo väčších množstvách mení sa glykogén fruktózy na tuk. Len pre zaujímavosť
cukor obsahuje 50% fruktózy, Agáve sirup 90%!
4. NEKTÁRE
Tak isto ako sirupy, aj nektáre obsahú vysoké množstvo
fruktózy, ktorú môžeme zaradiť za najškodlivejší typ cukrov. Okrem toho že
zvyšuje tvorbu kyseliny močovej, spôsobuje inzulínovú rezistenciu, vysoký krvný
tlak, ochorenie obličiek a pečene.
Preto lepšou alternatívnou je prírodné sladidlo stévia alebo
domáci bio med.
5. ŠPORTOVÉ NÁPOJE
Veľa cvičencov vo fitkách do seba nalieva športové nápoje, s presvedčením aké sú super zdravé
a nedajbože že sa z nich chudne a podobné somariny.
Myslím, že tieto nápoje plné umelých prísad, farbív,
príchutí a fruktózového sirupu by tam nemali čo hľadať.
Najlepšou alternatívou pre športovcov je kokosová voda, ktorá
síce obsahuje pomerne veľa cukru, ale tiež veľké množstvo stopových prvkov,
aminokyselín, antioxidantov a prírodných elektrolytov.
Má protizápalové účinky a znižuje krvný tlak, takže keď
nápoj tak určite tento. Volila by som ho po dlhšom kardiu alebo tiež po saune.
6. „FIT“ tyčinky
Keď vidím ako niekto maká v gyme a hneď po
tréningu zadelí takúto „fit mňamku“ kúšem si do jazyka. Toto predražené „ JUNK
FOOD “ obsahuje lacný sójový proteín, samozrejme fruktózový sirup, syntetické
vitamíny a ako bonus odpadové látky z priemyselne vyrábaných
potravín ;-) „Že dobrú chuť“ ?!
7. RASTLINNÉ OLEJE
Veľmi veľa ľudí v dnešnej dobe konzumuje rastlinné
oleje typu – slnečnicový, repkový ,sójový, kukuričný, ktoré nemajú žiadnu
nutričnú hodnotu. Okrem toho, že narúšajú správny pomer medzi omega 6
a omega 3 mastnými kyselinami, spôsobujú chronické zápaly.
Najväčší bordel, obsahuje sójový olej vyrábaný
z geneticky modifikovanej sóje. Tá obsahuje vysoké hladiny glyfosfátu,
ktorý je toxický a môže nám spôsobiť vážne zdravotné problémy a dysfunkcie
na bunkovej úrovni.
8. MARGARÍN
Ak netúžite po deťoch, alebo si chcete privolať infarkt tak
určite používajte margarín. Tento humus plný trans tukov zapríčiňuje nielen
spomínaný infarkt a choroby srdca ale tiež rakovinu, ochorenie kostí,
hormonálnu nerovnováhu...
Ak si chceme do tela dať zdravú potravinu plnú vitamínov,
minerálov, mastných kyselín a CLA tak zvoľte MASLO.
9. NÍZKOTUČNÉ LIGHT POTRAVINY
Nízkotučné potraviny spôsobili veľký boom v minulosti.
Ľudia si začali kupovať tieto potraviny vo veľkom štýle a privodili si tak
viac škody ako úžitku. Zblbnutí
reklamnou kampaňou boli presvedčení ako zle robia, keď do seba dávajú viac-
tukové potraviny a začali do seba tlačiť všetko s označením LIGHT,
čiže podľa nich „super zdravé“...
Opak je ale pravdou! Práve tuky, samozrejme zdravé(napr.
maslo, olivový olej, kokosový olej, avokádový olej, natural orechy) obsahujú pre
telo prospešné látky bez ktorých nedokážeme fungovať. Bez nich by nefungovali
správne bunkové membrány, srdce, mozog, ďalšie orgány a tiež celý imunitný
systém.
10. CEREÁLIE
Väčšina ľudí začína svoj deň práve cereáliami. Prúser je, že
takto dajú to seba hneď na úvod potravinu ktorej základ tvorí škodlivá
obilnina. Cereálie sú kontamimované toxickými pesticídmi, riedidlami a geneticky modifikovanými ingredienciami.
Preto keď už cereálie tak s označením Bio...
:-p mimochodom aj vajíčková omeleta neni zlá ;-))
0 komentárov:
Zverejnenie komentára