zdroj: narodni.net |
Isto to nie je iba môj pocit, že sa stále viac a viac
rozpráva o téme, či jesť alebo nejesť pšenicu...
Preto som sa rozhodla, že prvý článok na mojom blogu budem
venovať tejto téme.
Táto potvora, ktorú si veľa ľudí dopraje skoro každý deň, sa nachádza snáď všade – ranné rožky,
chlieb, na obed pizza, cestoviny, poobedný koláč, večer nejaká žemlička...
Poznáme to asi všetci,
však?
Aj ja som sa istú dobu podobne stravovala... Snažila som sa dávať
síce zdravé alternatívy typu celozrnné pečivo, cestoviny, fitness koláč
a to všetko v domnienke ako robím pre seba dobre ...
že halóó , zobuď sa Sodomová ....
Na úvod by asi bolo dobré povedať, že za posledných 50 rokov
prešla takými genetickými zmenami, o ktorých sa nám ani nesnívalo. Približne
pred 4000 rokmi pred našim letopočtom bola prvou pšenicou, najskôr divou, potom
kultivovanou tzv. jednozrnná so 14 chromozómami.
Po kultivácii tejto rastliny sa objavil dvojzrnný variant s 28-mi. Tieto 2 odrody
sa stali základom stravy na niekoľko tisíc rokov.
S cieľom zvýšiť výnosy a ušetriť ľudskú prácu sme pšenicu
začali krížiť, umelo vytvárať genetické kódy,
čo spôsobilo zníženie obsahu bielkovín v porovnaní s dvojzrnnou pšenicou
o 28%, ale zato percento sacharidov je až okolo 70%.
V pšenici sa nachádza polysacharid amylopektín -75% a slinný žalúdočný enzým amyláza
-25%. Pomocou amylázy sa efektívne
štiepi amylopektín na glukózu, zato malé množstvo amylázy sa nestrávi a zostáva v hrubom
čreve. Amylopektín sa rýchlo zmení na glukózu,
absorbuje do krvi a najefektívnejšie štiepi. Preto je pšenica a iné sacharidové
potraviny zodpovedná za zvýšený obsah cukru v krvi. Amylopektín delíme na
Amylopektín A,B,C. Najťažšie stráviteľný je Amylopektín C nachádzajúci sa
v strukovinách. Nestrávený amylopektín zostáva v hrubom čreve, kde si
na nestrávených škroboch pochutnávajú baktérie. Stráviteľnejší je amylopektín B
nachádzajúci sa napr. v zemiakoch a banánoch. Najstráviteľnejší je
Amylopektín A nachádzajúci sa v pšenici. Práve z tohoto dôvodu,
že je najviac stráviteľný aj najviac zrýchľuje krvný cukor. Z tejto
skutočnosti nám vyplýva, že pšenica nám viac zvyšuje hladinu cukru v krvi
ako sacharóza (stolový cukor). Čiže zjesť čokoládovú tyčinku, alebo si dať
plechovku coli je presne to isté ako zjesť 2 krajce celozrnného chleba L Dosť desivé, že?
Štúdia dokázala, že Glykemicky index (GI) bieleho chleba je 69%, celozrnného
72, cereálií 67 a sacharózy 59!
Je teda úplne jedno, aký typ pšenice zjeme, či je to bio,
nebio, celozrnné alebo si dáme biele rožky. Isté je, že nám to podstatne zvýši hladinu cukru v krvi
a inzulín dostane riadny preplesk. To má fatálny dopad nielen na telesnú
hmotnosť, ale aj na naše zdravie. A to, že sa nám o dve hodiny objaví
škvŕkanie v bruchu, túžba si zas niečo zobnúť a nesústredenosť, je ďalší
z faktov, ktoré nás sprevádzajú po spapaní tejto mňamky počas celého dňa.
Starnutie, choroby ako celiakia, artritída, zápaly, ph meniace účinky, ktoré
narúšajú chrupavky, ničia kosti, a oslabujú imunitu.
Veľa ľudí s nadváhou sa usiluje žiť zdravo . Cvičia 4 x
do týždňa a nechápu ako je to možné že stále priberajú...
Možno aj preto že novodobý trend je zvyšovať príjem
sacharidov a znížiť príjem obávaných tukov. Pšenica sa stala národnou
ikonou zdravia...
Heslo: " Celozrnné výrobky od rána do večera ". A práve
tento trend spôsobil stále rastúce pšeničné bruchá.
Veľa ľudí si nevie predstaviť život bez pšenice. Ja som bola
tiež ten prípad .... Však taký čerstvý, teplý, voňavý chlebík, že?
Predstava v hlave, čo budem jesť po jej vylúčení, mi naháňala strach... Na otázku, načo
si natriem maslo, pomazánku, som nevedela nájsť odpoveď...
Keď mi kamarát povedal, aká delikatesa je napr. na papriku natretá
domáca paštéta, pozerala som na neho, či mu nešibe . Vyskúšala som a poviem
Vám, že to je mňamka!
Fantázii sa medze nekladú a treba sa vždy pozerať
a myslieť predovšetkým nato všetko, čo môžeme zjesť a nie naopak...
A v prípade, že chcete užší
pás, túžite byť bystrejší, rýchlejší, zdravší, tak
neváhajte a skoncujte s pšenicou, nielen pre ochranu svojho zdravia..
V pšeničnej múke sa okrem škodiaceho lepku nachádza cca
20% negluténových bielkovín ako napr. : globulíny, albumíny, prolamíny,
z ktorých sa každý líši v závislosti od odrody a xy iných
bielkovín, ktoré slúžia ako ochrana zrna pred patogénmi. Veľa pekárov pridáva
do cesta na výrobu pečiva aj sójovú múku, čím obohacujeme výrobok o ďalšiu
zmes bielkovín a enzýmov. Príklad zažívacieho problému spojeného so
pšeničným lepkom je celiakia, kde gluténová bielkovina ( algagliadín) vyvoláva
imunitnú reakciu výsledkom čoho je zápal v tenkom čreve sprevádzaní kŕčmi
a hnačkou. Okrem celiakie existujú aj alergické, alebo anafylaktické reakcie na negluténové bielkoviny, ktoré
vyvolávajú astmu, vyrážky. Z tohto všetkého nám vyplýva, že pšenica je
riadna zmeska biochemicky jedinečných zložiek, ktoré sa veľmi líšia podľa
genetického kódu....
Pšenica vyvoláva u mnohých ľudí závislosť, nevedia
si predstaviť život bez nej. Tá sa v mnohých prípadoch prejavuje
abstinenčnými príznakmi ako extrémna únava, psychická vyčerpanosť,
nesústredenosť. Úľava prichádza až po zahryznutí nejakého chutného mafinu alebo
žemle a začarovaný kruh môže začať ...
Pre ľudí, ktorí to nevyskúšali, sa môžu zdať tieto tvrdenia
smiešne a nemožné, ale opak je pravdou. Pšenica vplýva na centrálny
nervový systém rovnako ako kofeín alebo
nikotín. Po konzumácii pšenice vyprodukujeme pomocou trávenia zložky podobné morfínu, ktoré sa naviažu na receptory
opiátov v mozgu a spustia jemnú eufóriu a kolotoč sýtosti a hladu poháňaný
inzulínom. Explózia eufórie sa strieda s pocitom apatie, narúšajú sa
neurologické funkcie, vzniká závislosť výsledkom ktorého je ukladanie tuku
najmä vo vnútorných orgánoch. Pri tomto opakovanom procese sa tuk hromadí
a vytvára tučnú pečeň, obličky, pankreas, hrubé a tenké črevo, výsledkom
čoho je pneumatika okolo pása, ktorá predstavuje zdravotné riziká. Tento útrobný
tuk nachádzajúci sa v brušnej dutine a obaľujúci brušné orgány je
nebezpečný , spôsobuje zápaly, produkuje abnormálne signály do krvného obehu.
Útrobný tuk je veľká aktívna endokrinná žľaza podobná štítnej žľaze, ktorá môže
fatálne ohroziť naše zdravie.
Ako som už spomínala, pšenica je oveľa horšia ako iné
potraviny. Spôsobuje vysokú hladinu cukru v krvi( glukózu ) a tá
následne spôsobuje vysokú hladinu inzulínu v krvi ( Inzulín sa uvoľňuje
v pankrease ako reakcia na cukor v krvi – čiže čím viac cukru sa
nachádza v krvi, tým viac inzulínu sa musí uvoľniť, aby sa cukor dostal do
telesných buniek ako sú bunky svalov a pečene. Pri neschopnosti pankreasu produkovať
inzulín u človeka vzniká cukrovka.
A čo takto bezlepkové potraviny?
Veľa celiatikov vyhľadáva bezlepkové potraviny, ktoré napodobňujú
pšeničné. Potravinársky priemysel vytvoril celý rad výrobkov od chleba po
dezerty ...
Namiesto pšeničných múk sa do týchto bezlepkových skvostov
dáva kukuričný, ryžový, zemiakový alebo tapiakový škrob, čo je pre človeka,
ktorý chce schudnúť, veľká hrozba. Aj napriek tomu, že nespúšťajú žiadnu
imunitnú, neurologickú funkciu, spúšťajú glukózovo- inzulínovú, dokonca viacej
ako niektoré pšeničné potraviny. Tu je teda odpoveď nato, prečo celiatici aj
napriek tomu, že nekonzumujú pšenicu, sú obézni. Ak nechcete, aby sa ručička na
váhe zvyšovala, vyhýbajte sa bezlepkovým potravinám, je to menšie zlo ....
OTÁZKA znie : Čo teda môžeme jesť ????
Základ nášho jedálneho lístka by mala tvoriť určite ZELENINA obsahujúca potrebné vitamíny, minerály, flavonoidy
a dôležitú vlákninu. Túto výživovú bombu si môžeme dopriať na raňajky,
obed, večeru ... Čím viac, tým lepšie. A
ten kto povie, že neľúbi zeleninu, asi nevie, o čom hovorí. Je predsa
taký široký výber, že podľa mňa si každý nájde to svoje...Všetko je
o fantázií v kuchyni a chcení ...
Ďalšou potravinou, ktorá by mala byť na našom stole, je
ovocie. Tu ale neplatí na raňajky , obed, večeru, ale skôr striedmo... Určite
nechcem ovocie haniť, ja ho milujem , hlavne sušené figy a datle ( to je
moja slabosť ) ...
Nepopieram, že ovocie je zdravé, obsahuje veľa vitamínov,
hlavne vitamín C a flavonoidov... ale bohužiaľ, obsahuje i veľa cukru.
Najviac tie moji figy a datle , sakraa ...
Medzi odporúčané ovocie ,ktoré by sme mali preferovať je bobuľovité,
ktoré obsahuje najviac živín a najmenej cukru... J čiže keď, tak tieto ...
Spomínané figy, datle, banán, mango, ananás, papája by sme
mali pre ich vysoký obsahu cukru obmedziť ...
Jedzte zdravé tuky typu olivový olej, kokosový, lanový ,
avokádový, makadamový, sezamový , z vlašských orechov , kakaové maslo.
Snažte sa zohrievať pri najnižších teplotách kvôli oxidácii.
Jedzte mäso a ryby z domáceho chovu pre ich obsah nasýtených
tukov.
Ďalšou skvelou pochúťkou sú orechy- surové (nie však pražené), ako napríklad
mandle ,kešu, vlašské orechy , para, lieskové, pekanové, makadamové ,
mňaaaaaaaaam... Všetky sú skvelé. Super je, že ich konzumácia niekoľkokrát do týždňa
nám vie pridať 2 roky života navyše a to vďaka tomu, že znižujú zlý LDL
cholesterol, znižujú krvný tlak , obsahujú veľa vlákniny, bielkovín
a mononenasýtených olejov.
Jedzte fermentované mliečne a sójové výrobky.
Vôbec sa nemusíte báť a siahnite po tučných syroch typu
čedar, eidam, plnotučný biely jogurt namiesto nízkotučného s vysokým
obsahom kukuričného sirupu ,fruktózy... Vyhýbajme sa geneticky modifikovanej
sóji, ale uprednostnime fermentovanú sóju vo forme tempehu, misa, natto.
Fermentáciou sa totiž ničia škodlivé lektíny a fyktáty, ktoré spúšťajú
črevné problémy.
Tak ako ste sa po dočítaní tohto článku rozhodli? Dáte si krajec chleba,
alebo radšej fajný stejk so zeleninkou, pokvapkaný olivovým olejom? Ja idem dať ten
stejk :-p
0 komentárov:
Zverejnenie komentára