zdroj: thinsktock.cz
Cholesterol, látka tukovej povahy je súčasťou ľudských buniek prenášaná krvným obehom. Denne vyprodukujeme v pečeni približne 1000 mg cholesterolu. Ak nám telo správne pracuje dostáva primerané množstvo cholesterolu, ktoré pekne využije a zvyšok vylúči.
Náš organizmus si ho dokáže vytvoriť sám alebo je vstrebaný
z jedla. Nájdeme ho v potravinách živočíšneho pôvodu a to najmä vo
vaječných žĺtkoch, v mäse, vo vnútornostiach a v niektorých
morských plodoch.
Cholesterol pomáha tvoriť žlčové kamene, ktorých úlohou je
emulgácia tukov a ich trávenie. Dôležitú úlohu zohráva aj pri tvorbe
tkanív a pri správnej činnosti nervového systému. Nachádza sa
v nervových bunkách a je zložkou myelínovej pošvy nervových
vlákien a tým sa aktívne zúčastňuje na fungovaní mozgu. Práve ten spolu
s miechou sú na neho bohaté. Cholesterol dodáva základné zložky bunkovým
membránam, zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe mužských a ženských
pohlavných hormónov a hormónov kôry nadobličiek. Keďže cholesterol celý
deň obieha z jedného orgánu do druhého
a vyvoláva komplexné výmeny ktoré udržujú telo v správnej
kondícii a je nevyhnutný pre život. Cholesterol sa často z genetických
dôvodov nesprávne spracováva čoho výsledkom sú škodlivé a závažné zmeny. Pri
prerušení spracovania sa môžu objaviť problémy so žlčníkom. Ak žlč obsahuje
nadbytok cholesterolu v pomere k množstvu žlčových kyselín, ten sa
vyzráža a vytvára žlčové kamene. V prípade
že žlč neputuje do pečene, čiže priechod je upchatý vytvorí sa žltačka. Prebytočný
cholesterol v krvi vytvára ideálne
podmienky na ateroskrelózu.
Ako som už spomínala cholesterol je tukového pôvodu ( nie
rozpustný v krvi) a viaže na nosiče. Zlý nosič cholesterolu nazývame LDL
Cholesterol (Low Density Lipoproteins)- cholesterol zložený z tukov
a proteínov, tzv. lipoproteínov s nízkou hustotou má sklon sa zachytávať na ceste z pečene
do periférnych tkanív. Dobrý nosič cholesterolu nazývame HDL Cholesterol (Hight
Density Lipoproteins) -pohybuje sa presne opačným smerom ako LDL Cholesterol-
zmetie nadbytočný zlý cholesterol zo steny tepien a odovzdá ho do pečeni
kde sa rozloží. V tomto ideálnom prípade sú formy lipoproteínov
v rovnováhe a cholesterol sa nehromadí. Čím viac dobrého HDL
cholesterolu oproti zlému LDL cholesterolu v krvi máme, tým efektívnejšie
bude smerovať do pečene. LDL čiastočky sú samostatne neškodné ale pri napadnutí
voľnými radikálmi sa zmenia na nebezpečné a zoxidované. A to je
problém ktorý predstavuje neschopnosť preniknúť cez membrány cievnych buniek
ako normálny cholesterol LDL. Takto sa najskôr vytvárajú zväčšené bunky, plátky
tuku až povlak na celom povrchu artérie. Vápnik sa hromadí, artérie kornatejú,
vznikajú zápalové zmeny, zjazvenie tkaniva, veľkosť kanála cez ktorý krv musí
prejsť sa zmenší. Za zvápenatenie ciev môže aj
zlý krvný obeh vznikajúci dôsledkom nedostatočného pohybu, znečistené
prostredie od smogu a ozónovej
diery a pôžitky urýchľujúce proces starnutia.
Sledovanie cholesterolu však nie je smerodajný údaj, ktorý
znamená hrozbu. Pre nás je dôležitý pomer medzi HDL a celkovým
cholesterolom a pomer medzi trigliceridami a HDL zložkou cholesterolu.
Ideálne by bolo, keby pomer HDL k celkovému bolo okolo 24%
z celkového počtu a pomer trigliceridov k HDL cholesterolu okolo
2%.
KTO rozhodol aká hranica cholesterolu bude pre nás
nebezpečná?
Americká vláda podľa národného programu vzdelávania
o cholesterole znížila bezpečnú hodnotu cholesterolu na 130 mg v roku
2004, v dnešnej dobe je hodnota okolo 70. Lekári platení od spoločností zaoberajúcimi
sa výrobou liekov proti cholesterolu odsúhlasili nové hodnoty cholesterolu... A
prečo by aj nie, že???
Užívanie liekov na cholesterol by malo byť poslednou
alternatívou. Väčšina ľudí ich vôbec nepotrebuje, ide skôr o zvyšovanie
príjmov záujmových skupín z čoho vyplýva že hranice bezpečného
cholesterolu sú neobjektívne vykreslené.
Ak nechceme aby sa nám cholesterol zvyšoval mali by sme
namiesto užívania liekov vynechať príjem zoxidovaných pokazených tukov, sladkých
„zdravých“ raňajok, mali by sme prestať konzumovať sacharidy, potraviny ktoré
sú vystavené vysokým teplotám, vyhýbať sa sedavému spôsobu života, stresu,
fajčeniu...
Ako prevenciu by sme mali konzumovať kvalitné živočíšne
tuky, najmä omega 3 - rybí tuk, olej z planktóna- Krill olej a ďalšie
zdravé tuky ako napríklad kokosový olej, ľanový olej, domáce vajcia, maslo,
syry, mäso z domáceho chovu, avokádo, čerstvé nepražené orechy, semiačka.
Mali by sme konzumovať veľa zeleniny, príležitostne aj ovocie ( najmä bobuľovité
pre nízky obsah sacharidov a vysoký obsah antioxidantov). Dôležitý je aj
pravidelný pohyb, pobyt na čerstvom vzduchu , obmedziť užívanie alkoholických
a sladených nápojov, obmedziť fajčenie.
V dnešnej dobe má veľmi veľa ľudí zvýšenú hladinu
cholesterolu v krvi čo súvisí s vysokým výskytom kardiovaskulárnych
chorôb, najmä infarktu myokardu. Väčšina cholesterolu však nepochádza zo
stravy. Mnohé štúdie dokazujú že množstvo tuku ktoré ľudia skonzumujú nemá
žiaden vplyv na riziko kardiovaskulárnych chorôb. Dôkazom je aj to, že takmer
štvrtina ľudí ktorí zomreli na infarkt mali normálnu hladinu cholesterolu. Prečo
sa teda o týchto štúdiách vôbec nerozpráva?
Americký kardiovaskulárny chirurg Dr. Lundell tvrdí vo svojej knihe-
Veľké cholesterol klamstvo, že hlavnou príčinou kardiovaskulárnych chorôb je
nízkotučná a vysoko sacharidová strava, ktorá spôsobuje zápaly. Riešením
by teda bol návrat k potravinám, ktoré majú najbližšie k svojmu
prírodnému stavu.
Z toho nám vypláva že hladina cholesterolu nezávisí až
tak od tukov v strave ktoré zjeme ale skôr od uhľohydrátov ktoré tvoria 80%
dnešného jedálneho lístka. Tie majú na svedomí zvýšenú hladinu inzulínu,
hormónu ktorý nám pomáha znižovať množstvo cukru (glukózy) v krvi. Taktiež
inzulín spôsobuje nadmernú produkciu cholesterolu v bunkách. Tento faktor
spôsobuje ukladanie tuku, obezitu, zvýšený krvný tlak, cukrovku 2 typu,
zápalové procesy, z ktorých vznikajú aterosklerotické plaky.
Spomenuté zdravotné problémy sa dajú našťastie zmeniť zmenou
stravovacích návykov a dostatočným pohybom.
Preto by náš jedálny lístok mal pozostávať z kvalitných
tukov, bielkovín a vitamínov v správnom pomere a v čo
najväčšej kvalite a uhľohydrátov keď tak vo forme zeleniny, ovocia :)
Zdroj: Katarína Horáková, Nebojme sa zdravia
0 komentárov:
Zverejnenie komentára